Paddla kajak i Sverige

Sverige är ett perfekt land att paddla kajak i både för erfarna och nybörjare, speciellt vid Höga Kusten eller längs västkusten i det klara och salta havsvattnet. Det går att ta sig fram med hjälp av en kajak både på öppet hav, men också i de grunda vattnen i skärgården.

Att paddla kajak är en tjusning att du kan ta dig fram på egen hand och samtidigt är nära de jordiska elementen och omsluten av natur. Det kan till och med vara så att under en veckas semester träffar du inte en enda människa vilket verkligen är fridfullt och rofyllt!

Intresset har ökat

Intresset för att paddla kajak har ökat i Sverige. Det behöver inte kosta skjortan att skaffa dig den nödvändiga utrustningen. Antingen går det att köpa utrustningen begagnat eller hyra en kajak med allt du behöver för att bege dig ut på en paddeltur.

Med övernattning

Det finns arrangörer runt om i landet som anordnar kajakturer med övernattning mitt ute naturen med olika antal nätter. Då paddlar du och din familj eller kompisar några timmar för att sedan slå läger för natten vid en lägerplats intill vattnet. Paddlingen ger en helt ny dimension och känslan att vakna upp med en havshorisont är obeskrivlig.

Kurser

Har du aldrig paddlat finns det nybörjarkurser som bland annat Friluftsfrämjandet anordnar. Det kan kännas vingligt i början när du sitter i kajaken men efter några timmars träning kommer du klara av att paddla utan några som helt problem. Du behöver inte vara orolig för att välta med kajaken eftersom det tillhör ovanligheterna att en kajak välter.

Bra kajakturer

Det finns några bra kajakturer som du kan börja med om du är ovan eller helt enkelt vill uppleva en fantastisk närhet till naturen. Här kommer några bra förslag på turer som du kanske vill testa.

  • Höga Kusten – Du får uppleva det världsarv som Höga Kusten har från din kajak och bli ett med naturen.
  • Bohusläns skärgård – Skärgården anses vara den vackraste i Sverige.
  • Stockholms skärgård – Det är den populäraste skärgården att paddla i, eftersom det finns massor av kobbar och skär. Perfekt för både nybörjare och de som är mer erfarna.