Idre Fjäll

I Älvdalens kommun i Dalarna ligger flera vintersportanläggningar. Idre Fjäll öppnade redan 1968 och erbjuder numer aktiviteter året runt. Här kan du åka såväl utförsåkning som längdskidåkning i flera preparerade pister och spår. Under sommarhalvåret erbjuder Idres backar utmaningar för alla entusiastiska mountainbikecyklister. I Idre finns Nordens brantaste backe, kallad Chocken. Flera utsökta restauranger, liksom hotell och fjällstugor finns i området. Idre erbjuder även konferensmöjligheter samt andra aktiviteter för företag, exempelvis äventyrskickoff eller julbord.

Historia

Det var dåtidens Idre kommun som, tillsammans med Friluftsfrämjandet, drog igång anläggningen för att motverka avfolkningen i området. Genom en utpräglad gör-det-själv-anda samt ett flertal vältajmade satsningar på utbyggnad av anläggningar, pister och liftar har Idre Fjäll vuxit organiskt och utgör i dag en av Nordens främsta fjällanläggningar.

Under senare år har Idre satsat stort på upplevelseturism. Anläggningens kärna utgörs fortfarande av olika vintersportsarrangemang, men numer kommer en ökande skara upplevelsetörstande turister som söker annat än kul på snö. De kan komma för gastronomiska upptäckter, cykelturer, fjällvandring, forsränning, hundspannsturer, äventyr eller bara för avkoppling i härlig fjälluft eller för att ta del av fäbodkultur.

Idre Fjäll håller sedan 2015 FIS-standard i slalom för herrar.

Pernilla Wiberg

Sedan 2003 är Pernilla “Pillan” Wiberg delägare i hotellanläggningen på Idre. Wiberg, från Norrköping, blev en av de första i Sverige att visa att man kunde nå alpina framgångar trots att man inte var född i norra rikshalvan. Trots många skadeproblem lyckades Wiberg bli en av Sveriges mest framgångsrika alpina skidåkare. Hon deltog i fyra vinter os under sin karriär och tog tre medaljer i spelen. Hon vann guld i slalom 1992, i kombination vann hon guld 1994 och hon vann silver i störtlopp 1998. Att hon var en särdeles mångsidig alpin skidatlet förstår man av att hon under idrottskarriären tog världscupsegrar i samtliga alpina discipliner.

Vill du själv träna upp dina alpina färdigheter bokar du med fördel in några skidhelger på Idre.