Extremsport i svenskt vatten

Är du sugen på att uppleva ett fartfyllt och spännande äventyr på vatten? Då är forsränning eller kanotpaddling två utmaningar du måste ge dig an. Båda sporterna är ett adrenalinäventyr av bästa rang där du åker längs svenska vattenleder med strömt vatten.

I den här artikeln berättar vi mer om dessa extremsporter och vad du bör tänka på när du ska testa på forsränning eller kanotpaddling i svenskt vatten. Häng med!

Forsränning – inget för fegisar

Adrenalinruset som kommer från dessa extremsporter kan jämföra sig med de i stora EM-arenor när man jublar för sitt egna lag. Att ha respekt för vatten är viktigt och en säkerhet i sig, men med det sagt är forsränning ingenting för dig som lätt blir orolig. Här går det fort och mycket kan på blotta sekunden hända i extremt strömt vatten. Snabba vändningar, tempo och tvära stup är en del av de inslag du möter när du åker forsränning.

Du kan garantera en blöt upplevelse och en gedigen utrustning är ett måste. Den bästa perioden för att testa på forsränning i Sverige är från maj fram till september, men det finns vissa delar i landet som erbjuder forsränning ända fram till oktober.

Kanotpaddling i strömt vatten

Att paddla i en liten kanot med dånet från forsens kraftfyllda vatten är ett måste för en sann äventyrare. Faktum är att det mesta med paddling i strömt vatten handlar om att vara lite våghalsig. Du måste helt enkelt våga dig på utmaningen och även om nerverna pirrar gäller det att ha is i magen. Samtidigt ska du självklart fokusera på din säkerhet och paddla på ett sätt som inte utsätter dig för fara.

Tipset för att bli en bättre paddlare i strömt vatten är att anmäla dig till din lokala kanotklubb. Där möter du andra kanotister, vilket är motiverande och kul på flera plan. Erfarna kanotister kan dessutom lära dig mer om sporten som sådan och ge dig tips på hur du tränar rätt. För kanotpaddling i strömt vatten kräver styrka och teknik, något du lär dig med tiden du paddlar!